Anyának lenni az ókori Egyiptomban

Az ókoriban két okból tartották a családalapítást rendkívül fontosnak. Társadalombiztosítás, nyugdíjasotthonok vagy nyugdíjprogram nem lévén a felnőttek csak saját gyerekeikre támaszkodhattak, ha megöregedtek. Noha nagyon sokan idő előtt haltak meg, azért voltak, akik megélték az időskort, ám ha nem született legalább egy fiuk (hiszen a fiú volt az, aki pénzt keresett és eltartotta a családját), nagy bajban voltak.

A családalapítás szükségességének másik oka a nép fennmaradása volt. Több ember több munkaerőt jelentett, a több munkaerő pedig nagyobb arányú termelést, jobb életszínvonalat és több esélyt arra, hogy visszaverjék az esetleges, kívülről érkező ellenséges támadásokat.

E két ok az ókori Egyiptomra is érvényes volt, ám még egy fontos tényező is közrejátszott a családalapításnál, jelesül az, hogy az Egyiptomiak nagyon szerették a gyerekeket, s  az anyák akkor is vállalták a gyerekszülést, ha az nagyon is veszélyes volt.

Szülés

Számos fennmaradt orvosi témájú papirusz említi azokat a keverékeket, amelyekkel megindítható volt a szülés. A gyógyszert vagy a hüvelybe helyezték, vagy szájon át kellett bevenni, de olyan is előfordult, amire a várandós kismamának rá kellett ülnie. A porított sáfrányt sörrel keverték el, majd az édesanya hasára kenték, ezzel „siettetve” a szülés megindulását.

Orvosok egyébként – eltekintve a nagyon problémás helyzetektől – nem vettek részt szüléseken. Noha az bizonyos, hogy a nők nem egyedül szültek, egyelőre semmiféle bizonyíték nem került elő arról, hogy kik segítettek nekik a gyermek világra hozatalában. Az ábrázolásokon leginkább istennők segítik a vajúdó nőt. Érdekes adalék, hogy az ősi egyiptomi nyelvben nincs megfelelője a bába szónak…

A nők feltehetően térdelő vagy guggoló helyzetben szültek a földön, otthonukban, bár egyes források említenek olyan helyeket, amelyek kimondottan szülésekre voltak berendezkedve.

Több forrás is említi, hogy az anyákkal gyakran etettek egeret, mert úgy hitték, gyógyhatása van, ami majd az anyatejen keresztül az újszülöttbe is átkerül. A menstruációs vérnek varázserőt tulajdonítottak: gyakran ezzel dörzsölték be a világrajött gyermeket, hogy elűzzék a gonosz démonokat a közeléből.

Gyermekgondozás

Az egyiptomi anyák három évig szoptatták gyermekeiket. Ennek a nyilvánvaló egészségvédelmen és kötődésen kívül megvolt az az előnye is, hogy növelni lehetett két várandósság között az időt. Az anyai halálozás aránya igen magas volt – a várandósság, a szülés és a kisgyermekkor a legveszélyesebb életszakaszok közé tartoztak. Mivel akkoriban alig tudtak még valamit az emberi test felépítéséről és biológiai folyamatairól, természetes, hogy az ókori egyiptomiak a valláshoz és a mágiához fordultak segítségért.

Hathor istennőnek igen komoly szerepet tulajdonítottak. Őt tartották a fáraó szoptatós dajkájának. A közrendűek inkább kisebb istennőket választottak maguknak, tiszteletben tartva Hathor elfoglaltságát és fontosságát. Ilyen volt Bes, a szakállas, groteszk külsejű törpe, aki képes volt elijeszteni a gonosz szellemeket. Tawaret istennőnek oroszlánmancsai, krokodilháta és vemhes vízilóteste volt, ám időnként gyönyörű nőként mutatta meg magát. Őt tartották a várandós anyák legfontosabb istennőjének.

Az egyiptomi nők szülés közben gyakran mondogatták, hogy ők maguk Tawaret vagy Hathor istennő, mert úgy hitték, hogy ezzel megtévesztik és megijesztik a rossz istenségeket és szellemeket. Amikor a baba megszületett, az anya vagy egy, a szülés körül segítő személy Hórusznak vagy más istenségnek nevezte a gyereket, az iménti céllal. (via)

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Zenék, ha a gyerekekkel táncolnátok

Táncoslábú a gyermeked és zenét keresel? Mi összegyűjtöttünk néhányat! Szabad egy táncra?

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Várandósság és szülés az ókori Rómában

Az ókori római anyák mindent megtettek, hogy gyermekük túlélje a szülést, ami akkoriban kimondottan sok veszéllyel járt, hiszen nagyon magas volt a csecsemőhalálozás aránya, ahogy azoké a nőké is, akik szülés közben vagy után vesztették életüket.

 

Akkoriban a 15-29 éves lányok és nők körében a vezető halálok a szülés volt. Egy korabeli írásos emlék így ír egy szerencsétlenül járt nőről, Rusticeia Matronáról: „A halál isteneinek szentelve. Rusticeia Matrona 25 évet élet A halál oka gyermekszülés és szerencsétlen sors.”

Ennek fényében érthető, mennyire féltek az anyák a szüléstől. Éppen ezért minden óvintézkedést megtettek, hogy szülésüket mind ők, mind gyermekeik túléljék.

A szülés istenei

A rómaiak számos istenhez fordulhattak gyermekvárás és gyermekszülés terén, de a legnépszerűbbek mégis Lucina, Diespiter és Postverta voltak. A központi szerepet Lucina töltötte be, aki a gyermekeket világra segítette.

A nők Lucindához fohászkodtak, hogy szülésük könnyű legyen, de sok babona is övezte a szüléseket: nem volt szabad például csomónak lenni a vajúdó nő és a szülésben segédkezők, vagy a helyiségben jelenlévők ruháján, sőt, a hajuk sem lehetett felkötve, befonva, mivel úgy vélték, mindez elakadást okozhat a szülésben. Még egy keresztbe tett láb is végzetes lehetett!

Bábaválasztás

A szüléseknél természetesen bábák segítették a vajúdó nőt. Soranus szerint az ideális bába józan és diszkrét volt, segítségnyújtását pedig szakmai büszkesége motiválta, nem pedig a remélt fizetség. Soranus fontosnak tartotta azt is, hogy a bába ne legyen túl babonás, s ne hagyjon mindent az istenekre és istennőkre. A higiénia is alapvető követelmény volt, sőt, a rövidre vágott köröm is, amely nyilvánvalóan kisebb fájdalmat okozott a vizsgálatok során, mint a hosszú.

Szülés római módra

Soranus három bába jelenlétét javasolja a szülésnél. A „szülőszoba” felszerelésének az alábbiakat kellett tartalmaznia: „olaj az injekciókhoz és a tisztításhoz, forró víz, szivacsok a lemosáshoz, gyapjú a vajúdó nő betakargatásához, kötések, tiszta vásznak a babának, párna, amire a babát helyezik, amíg az anya megszüli a méhlepényt.” Fontos szerepet játszottak a különböző gyógynövények is.

A szülőszobába két plusz ágyat is elhelyeztek. Ezek közül az egyik, egy igen kemény heverő arra szolgált, hogy a vajúdó nő itt pihenjen két összehúzódás között. A másikra, amire csupa puha ágyneművel ágyaztak meg a szülés után heveredhetett a kismama, hogy kipihenje a fáradalmakat. Maga a szülés egy szülőszékben történt, amelyhez egy rúd volt erősítve, amelybe a vajúdó nő belekapaszkodhatott. A szék alul lyukas volt, hogy a baba akadálytalanul kibújhasson.

A szülés alatt a vezető bába leguggolt az anyával szemben, hogy figyelemmel kísérje a szülést, míg két asszisztense az anya mögött állt, masszírozta a derekát és hátát, ezzel segítve a baba útját lefelé.

Szülés után

A babákon szülés után éppen ugyanazt nézték, mint amit ma: hogy egészséges-e a tüdeje, felsír-e, és hogy megvan-e mindene. Ám míg a mai babákat lefürdetik születésük után, addig az ókori Rómában sóval és mézzel tisztították meg az újszülötteket, a szemükbe pedig olivaolajat cseppentettek, hogy erősítsék látásukat.

Noha az orvosok tudása igen korlátozott volt, azt pontosan tudták, hogy a placenta eltávolítása az anya testéből rendkívül fontos. Ha a méhlepény nem született meg magától, a bába feladata volt azt kézzel eltávolítani. (via)

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

3 Tovább

Ezeket SOHA ne kérdezd meg egy adoptáló szülőtől!

A férjem és én két kisfiút fogadtunk örökbe a 40-es éveink végén. A döntés, hogy így bővítjük a családunkat, a lehető legjobb volt, amit csak hozhattunk. Ennek ellenére az örökbefogadás nehéz dolog Persze az is, ha az ember simán „csak szülő”, ám itt van egy plusz csavar a történetben a biológiai szülővel kapcsolatos trauma. A fekete foltok a gyerekek születését illetően. A nehéz, gyakran fájdalmas kérdések, amiket a gyerekek előbb-utóbb feltesznek. És mások elutasító viselkedése.. na és azok a szörnyű kérdések, amiket felnőttek tesznek fel…

Következzen egy válogatás a leggyakoribb és legtapintatlanabb kérdésekből.

„Mennyibe kerültek?”

Persze, tudom én, hogy aki ezt kérdezi, az arra gondolt, hogy mennyit kellett fizetni az adoptálásért. Ettől függetlenül nem értem, mi szükség van erre a kérdésre… vagy ennyire nem jut eszükbe az embereknek semmi más a témával kapcsolatban?

„Tudják, hogy örökbe fogadtátok őket?”

Az én fiaim Kínában születtek, ami elég egyértelműen látszik az arcukon.  A férjem és én nem Ázsiából származunk, szóval egy ilyen kérdés után semmi mást nem tudunk tenni, csak állunk és nézünk magunk elé. Ráadásul ma már rendkívül ritka, hogy egy adoptáló pár ne mondja el a gyerekeknek, hogy örökbefogadták őket. Ennek ellenére felteszik a kérdést – idegenek, nyilvános helyen, a gyerekeim előtt. Nem értem…

„Mi történt az igazi szüleikkel?”

Most komolyan? A múlt héten az igazi hatévesem bejött az igazi hálószobánkba reggel négykor, mert rosszat álmodott. Emiatt begörcsölt reggel, amikor indulni kellett volna és igaziból hisztizett egy nagyot.

Tudom, hogy ilyenkor a kérdező a biológiai szülőkre gondol, de az „igazi” kifejezés annyira bántó ebben az esetben! Minden egyes örökbefogadás egy hatalmas veszteséggel kezdődik, illetve a biológiai anya fájdalmas döntésével - írja a Babble. Sajnos a legtöbb ember nem gondol bele, mi is az igazi oka annak, hogy olyan sok gyereket lehet örökbe fogadni…

„Vissza lehet adni őket?”

Őőő…nem! A gyerekek nem a megunt kiskutya kategóriába tartoznak, akik a szőnyegre pisiltek, ezért visszaviszem őket a menhelyre! Ha bárki úgy érzi, hogy fel kell tenni ezt a kérdést, előtte álljon meg egy pillanatra és kérdezze meg saját magától, miért ejtené ki ezt a mondatot a száján?

„Azért még lesz saját gyereketek is?”

Először is menjünk vissza az igazi gyerek / igazi szülő témakörig. Az igazi gyerekem a saját gyerekem. Teljesen függetlenül attól, hogy közös a DNS-ünk vagy sem! A két fiunk 100 százalékig a saját, igazi gyerekünk. És minél idősebbek, annál nagyobb kárt okoz ez a kérdés, hiszen a gyerekeim számára mi pont annyira vagyunk az övék, mint ahogy ők a mieink. Egy ilyen kérdéssel az alaphitüket ingathatjuk meg.

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Túlhordod a babád? Semmi gond! Térj be hozzánk egy salátára!

Kaliforniában “Kismama saláta” néven olyan ételt árulnak egy kávézóban, ami garantáltan elindítja a szülést. Az elmúlt években számtalan, 40-dik hetét betöltött kismama szült az elfogyasztását követő órákban. Zseniális!

Egy laborban kikísérletezett salátáról van szó. A csak természetes anyagokat tartalmazó ételt a tulajdonos szabadalmaztatta, miután lánya túlhordta a babáját.

A saláta elfogyasztása után 100 százalékban garantálják, hogy még aznap elindulnak a fájások. Mióta az étlap tartalmazza a fogást, számtalan szülni vágyó kismama látogatja az éttermet a today.com beszámolója szerint. Igen nagy sikerrel.

A tulajdonos az elmúlt húsz évben Amerika szerte nyitott éttermeket, amelyekben kapható a csodasaláta. A hozzávalókat azonban szigorúan családi titokként kezelik.

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

családháló blog

blogavatar

Ha családos vagy, esetleg családban képzeled majd el az életedet, akkor olvass minket! Nem a legkönnyebb dolog a szülőség, de az biztos, hogy az egyik legjobb és legizgalmasabb gyerekeket vállalni és felnevelni!

Utolsó kommentek