A lányvécé, ahol tükrök helyett önbizalomerősítő mondatok várnak

„Túl kövér vagyok. Csúnya a bőröm. Ronda a hajam. A többiek sokkal szebbek nálam” – egy kamaszlány nagyon gyakran van rosszban a tükörképével. Ezen próbált segíteni az a középiskola, ahol a lánymosdóban leszerelték a tükröket, s helyükre pozitív mondatokat írtak.

A kaliforniai Laguna Hills Középiskolában nincs egyetlen lány sem, aki szorongva lépne be a mosdóba. Bárhová néznek, ilyen mondatokkal találkoznak: „Maradj pozitív!” „Jobb vagy, mint gondolnád!” „Gyönyörű vagy!” „Különleges vagy!” „Nem vagy egyedül!”

Minden egyes üzenetnek az a célja, hogy megmutassa: minden lánynak számos értéke, pozitív tulajdonsága, tehetsége és képessége van! A tinédzserek nagyon gyakran küzdenek önmaguk elfogadásával, s sokszor semmilyen pozitív megerősítést nem kapnak, ami segítene kicsit helyrebillenteni önértékelésüket.

Laguna Hills-ben nem csak a lányok, hanem az anyák is jobban érzik magukat, ha belépnek a lányvécébe. Shannen Lob egy hétvégi iskolai programon találkozott először a megerősítő mondatokkal, amelyekkel kitapétázták a mosdót. „Amikor megláttam a mondatokat, jó érzés töltött el! Épp ilyen mondatokra volt szükségem! Nem kapok túl sok visszajelzést arról, hogy mint anya, vagy dolgozó nő jól csinálom-e a dolgomat, így nagyon jól estek a pozitív üzenetek!”

S nem így vagyunk ezzel mindnyájan? Nem esne jól mindannyiunknak egy hosszú, végigdolgozott nap után annyi, hogy „Ügyes vagy!’, vagy, hogy „Jól csináltad!”?

via

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Családháló díj: keressük 2016 legjobbjait!

Tavasz? Akkor itt a Családháló díj! Ötödik Családháló díj: keressük 2016 legjobbjait!alkalommal keressük többek között az ország legjobb szülészetét, bölcsődéjét, óvodáját, családi napközijét, óvónőjét, védőnőjét és gyermekorvosát!

Mi is az a Családháló díj? Egyáltalán mi az a Családháló?

A 2011 tavaszán indult Családháló.hu egyszerre online családi magazin és közösség. Célunk, hogy munkánkkal a fiatal családokat támogassuk, ösztönözzük a gyermekek vállalását. Oldalunk a családok lehetőségeiről, nehézségeiről, örömeiről szól. Informálni, egyben szórakoztatni is kívánjuk napi több ezer olvasónkat és közel 20.000 követőnket a közösségi médiában.

A Családháló díjat 2013-ban alapítottuk. Célunk ezzel nyilvános elismerésben részesíteni olyan embereket, intézményeket, akik a gyermekekért történő munkájuk során különösen sokat, vagy kiemelkedőt tettek a családokért. A díj erkölcsi elismeréssel jár és a Családháló olvasóinak jelölése és szavazata nyomán, a Családháló csapatának döntése alapján kerül kiosztásra ünnepélyes keretek között a Budapesten megrendezésre kerülő díjátadó rendezvényen.

2017-ben az alábbi díjakat hirdetjük meg intézményi és egyéni kategóriákban.

Intézményi kategóriák:

2016 szülészete
2016 bölcsődéje
2016 óvodája
2016 családi napközije
2016 különdíjasa (mely intézmény megfelel a kiírásnak, de egyik kategóriába sem fér bele)

Egyéni kategóriák:

2016 bölcsődei kisgyermeknevelője
2016 óvónője
2016 kórházi gyermekorvosa
2016 kórházi gyermekápolója
2016 házi gyermekorvosa
2016 védőnője (területi vagy iskolai védőnő is lehet)
2016 különdíjasa (aki megfelel a kiírásnak, de egyik kategóriába sem fér bele)

Értem, de mégis mi ennek a folyamata?

A Családháló díj első része a jelölések leadásából áll, majd ezt követi egy rövid szavazási időszak, mikor a jelöltekre lehet szavazni egy meghatározott internetes felületen.

A jelöléseket a mai naptól egészen 2017. április 24. (hétfő) 23:59 óráig várjuk a lent megadott internetes űrlapokon. Felhívjuk figyelmeteket, hogy a határidő után érkező jelöléseket nem tudjuk befogadni.

Fontos a jó történet

A jelölések legfontosabb része az indoklás, mely alapján a jelöltet felterjesztitek a díjra. Szavazategyenlőség esetén a Családháló csapata a jelöltekről szóló történetek alapján dönt majd a kategória győzteséről. Ezért kérünk benneteket, hogy ezt minőségi módon írjátok meg nekünk!

Szavazni 2017. május 22 – 28. között lehet, melyről további információkat a későbbiekben közlünk.

Jelölni és szavazni kizárólag a megadott internetes űrlapokon lehet. Más formában jelölést, illetve szavazatot nem fogadunk el! A beérkezett jelölésekről az intézményeket és az egyéni jelölteket a szavazás előtt telefonon és e-mailben értesítjük.

Lesz díjátadó? Mikor és hol kerül megrendezésre?

A díjakat a hagyományoknak megfelelően ünnepélyes keretek között fogjuk átadni Budapesten. Az eseményre a jelölteket, a díjazottakat, valamint családjaikat és a Családháló.hu olvasóit szeretettel várjuk.

A díjátadón a kategóriák győztesei az elismerés mellé könyvcsomagot kapnak; de a jelöltek sem távoznak üres kézzel: ők megkapják a Családháló emléklapját, melyen szerepel, hogy felterjesztették a 2016. évi Családháló díjra.

A díjátadó szervezés alatt van jelenleg, annak időpontját és helyszínét később fogjuk közzétenni.

Fontos! A kategóriák győztesei az okleveleket, illetve a jelöltek az emléklapokat kizárólag személyesen, a díjátadó ünnepségen tudják átvenni. Postai úton, illetve interneten történő továbbításra nincs lehetőség.

A jelölőlapok elérhetőségei:

Intézményt szeretnék jelölni

Egyént szeretnék jelölni

További információkért írjatok nekünk a csaladhalodij@csaladhalo.hu e-mail címre!


A díjazottak féléves előfizetést kapnak a Képmás magazinra a lap felajánlásából, illetve könyvcsomagot a Harmat Kiadó jóvoltából !

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Ha be kell venni a gyógyszert

Évente sok ezer gyerek kerül a sürgősségi osztályra vagy kórházba gyógyszerrel kapcsolatos tünetek, vagy rosszul adagolt, esetleg véletlenül bevett gyógyszerek miatt. Az ilyen esetek nagy része megelőzhető lenne egy kicsivel több odafigyeléssel. Az alábbi tippek segíthetnek!

Általános biztonsági tanácsok

 • Tartsd a gyógyszereket a gyerekektől elzárva, elérhetetlen helyen! A gyógyszeres tárolódoboz zárja legyen gyerekbiztos!
 • A megfázás elleni szirupokban általában többféle hatóanyag van. Figyelj rá, hogy ne adj külön lázcsillapítót a gyereknek, ha korábban olyan megfázás elleni szirupot vett be, amiben volt lázcsillapító hatóanyag!
 • Mindig olvasd el a gyógyszer tájékoztatóját és a lejárati dátumot. A lejárt gyógyszerek veszíthetnek hatékonyságukból és ártalmasak is lehetnek!
 • A kisgyerekek nagyon izgalmasnak találják, ha a felnőttek gyógyszert vesznek be. Sokszor azért mondják, hogy fáj a fejük vagy a hasuk, mert szeretnének többet megtudni a gyógyszerek titkos világáról, vagy egyszerűen csak magukra akarják irányítani a figyelmet. Figyeljünk oda a gyerekre, ha ilyesmit gyanítunk, és először inkább meséljünk neki a gyógyszerekről, vagy adjuk meg neki a figyelmet, amit kér.

Biztonságos adagolás

 • Mindig pontosan annyi gyógyszert adjunk, amennyit a tájékoztató előír a gyerek súlya / életkora alapján!
 • Használjunk mérőfecskendőt, mert az pontosabb, mint a mérőkanál!
 • A gyógyszert mindig az előírt időpontban adjuk be. Ha elfelejtjük beadni az aktuális adagot, pótoljuk, amint lehetséges, és csúsztassuk el annyival a következő esedékes gyógyszerbeadást, amennyivel később adtuk be az előzőt.
 • A tünetkezelő gyógyszer közül csak akkor adjunk a gyereknek, ha valóban szüksége van rá (pl. hosszan elhúzódó köhögés, stb.). Két éves kor alatt semmiképp ne adjunk ilyen szert a gyereknek.
 • Legyünk különösen óvatosak a recept nélkül kapható készítmények esetében! Kérjük ki a gyerekorvos vagy a gyógyszerész véleményét!
 • A lázcsillapító gyógyszereket csak 38,8 fok felett adjunk (és akkor sem feltétlenül). Ne felejtsük el, hogy a láz azt jelzi, hogy a szervezet immunrendszere reagált a kórokozókra és így próbálja legyőzni azokat!

Hogyan segítsünk bevenni a gyógyszert?

 • Vannak gyógyszerek, amik nem túl finomak. Ilyenkor érdemes egy nyalókát adni a gyereknek, mert ez kissé eltompítja az ízérzékelését, és utána könnyebben fogja lenyelni a rossz ízű gyógyszert. Utána pedig gyorsan ihat valamit, ami semlegesíti a keserű ízt.
 • Ha a gyógyszert tényleg muszáj bevenni, legyünk határozottak, segítsünk a gyereknek, és magyarázzuk el, miért fontos, hogy lenyelje.
 • Ha a gyereknek az iskolában / óvodában is szednie kell a gyógyszert, ne felejtsük el ezt közölni a tanárral / óvónővel, hogy felügyelet mellett, segítséggel vegye be a szirupot vagy tablettát.

(via)

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Anyának lenni az ókori Egyiptomban

Az ókoriban két okból tartották a családalapítást rendkívül fontosnak. Társadalombiztosítás, nyugdíjasotthonok vagy nyugdíjprogram nem lévén a felnőttek csak saját gyerekeikre támaszkodhattak, ha megöregedtek. Noha nagyon sokan idő előtt haltak meg, azért voltak, akik megélték az időskort, ám ha nem született legalább egy fiuk (hiszen a fiú volt az, aki pénzt keresett és eltartotta a családját), nagy bajban voltak.

A családalapítás szükségességének másik oka a nép fennmaradása volt. Több ember több munkaerőt jelentett, a több munkaerő pedig nagyobb arányú termelést, jobb életszínvonalat és több esélyt arra, hogy visszaverjék az esetleges, kívülről érkező ellenséges támadásokat.

E két ok az ókori Egyiptomra is érvényes volt, ám még egy fontos tényező is közrejátszott a családalapításnál, jelesül az, hogy az Egyiptomiak nagyon szerették a gyerekeket, s  az anyák akkor is vállalták a gyerekszülést, ha az nagyon is veszélyes volt.

Szülés

Számos fennmaradt orvosi témájú papirusz említi azokat a keverékeket, amelyekkel megindítható volt a szülés. A gyógyszert vagy a hüvelybe helyezték, vagy szájon át kellett bevenni, de olyan is előfordult, amire a várandós kismamának rá kellett ülnie. A porított sáfrányt sörrel keverték el, majd az édesanya hasára kenték, ezzel „siettetve” a szülés megindulását.

Orvosok egyébként – eltekintve a nagyon problémás helyzetektől – nem vettek részt szüléseken. Noha az bizonyos, hogy a nők nem egyedül szültek, egyelőre semmiféle bizonyíték nem került elő arról, hogy kik segítettek nekik a gyermek világra hozatalában. Az ábrázolásokon leginkább istennők segítik a vajúdó nőt. Érdekes adalék, hogy az ősi egyiptomi nyelvben nincs megfelelője a bába szónak…

A nők feltehetően térdelő vagy guggoló helyzetben szültek a földön, otthonukban, bár egyes források említenek olyan helyeket, amelyek kimondottan szülésekre voltak berendezkedve.

Több forrás is említi, hogy az anyákkal gyakran etettek egeret, mert úgy hitték, gyógyhatása van, ami majd az anyatejen keresztül az újszülöttbe is átkerül. A menstruációs vérnek varázserőt tulajdonítottak: gyakran ezzel dörzsölték be a világrajött gyermeket, hogy elűzzék a gonosz démonokat a közeléből.

Gyermekgondozás

Az egyiptomi anyák három évig szoptatták gyermekeiket. Ennek a nyilvánvaló egészségvédelmen és kötődésen kívül megvolt az az előnye is, hogy növelni lehetett két várandósság között az időt. Az anyai halálozás aránya igen magas volt – a várandósság, a szülés és a kisgyermekkor a legveszélyesebb életszakaszok közé tartoztak. Mivel akkoriban alig tudtak még valamit az emberi test felépítéséről és biológiai folyamatairól, természetes, hogy az ókori egyiptomiak a valláshoz és a mágiához fordultak segítségért.

Hathor istennőnek igen komoly szerepet tulajdonítottak. Őt tartották a fáraó szoptatós dajkájának. A közrendűek inkább kisebb istennőket választottak maguknak, tiszteletben tartva Hathor elfoglaltságát és fontosságát. Ilyen volt Bes, a szakállas, groteszk külsejű törpe, aki képes volt elijeszteni a gonosz szellemeket. Tawaret istennőnek oroszlánmancsai, krokodilháta és vemhes vízilóteste volt, ám időnként gyönyörű nőként mutatta meg magát. Őt tartották a várandós anyák legfontosabb istennőjének.

Az egyiptomi nők szülés közben gyakran mondogatták, hogy ők maguk Tawaret vagy Hathor istennő, mert úgy hitték, hogy ezzel megtévesztik és megijesztik a rossz istenségeket és szellemeket. Amikor a baba megszületett, az anya vagy egy, a szülés körül segítő személy Hórusznak vagy más istenségnek nevezte a gyereket, az iménti céllal. (via)

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

Zenék, ha a gyerekekkel táncolnátok

Táncoslábú a gyermeked és zenét keresel? Mi összegyűjtöttünk néhányat! Szabad egy táncra?

MÉG TÖBB HASONLÓ CIKKET OLVASNÁL? Látogass el hozzánk a családháló.hu-ra is!

0 Tovább

családháló blog

blogavatar

Ha családos vagy, esetleg családban képzeled majd el az életedet, akkor olvass minket! Nem a legkönnyebb dolog a szülőség, de az biztos, hogy az egyik legjobb és legizgalmasabb gyerekeket vállalni és felnevelni!

Utolsó kommentek